20070317

5.1. Liniatura

La liniatura és una característica específica d'aquelles imatges que van a ser impreses, principalment, en un dispositiu de sortida com una impressora o una filmadora.

També se li coneix com "resolució de trama" i es refereix al nombre de cel·les de semitò usades per a imprimir una imatge en escala de gris o separació de color. Sol mesurar-se en línies per polzada (lpi) i afecta fonamentalment, juntament amb la resolució, als detalls d'una imatge impresa.

Un dispositiu d'impressió, per molta resolució que tingui, quan ha de pintar un punt (ja sigui amb tinta, tóner,..) ho pinta o no ho pinta. És a dir, no hi ha mitges tintes. Però, i si necessitem mitges tintes?...

· exemple:
Imaginem una figura on el farcit de la qual pretenem que sigui grisa. La nostra impressora ha de dibuixar la imatge usant un percentatge de negre, suposem que es tracta del 50%, doncs, dividirà la seva resolució i dibuixarà un 50% de quadrets negres. Això es diu trama de semitons.

Simplifiquem. Volem imprimir una trama de semitons sobre un dispositiu de 2400 *dpi amb una liniatura de 150 lpi. La màquina divideix resolució entre lineatura (2400:150=16) i imprimirà línies de 16 punts per a cada *semitono, pel que seria capaç d'establir 256 gradacions de to. Si a més li vam especificar que dibuixi els punts rodons, el·líptics, quadrats, diamant,.. així ho farà.